Wat is het verschil tussen ouwel en frosting sheets?

De eetbare fotoprints zijn te verkrijgen op diverse materialen (ouwel en frosting sheet). Zowel met ouwel sheets als met frosting sheets kun je gemakkelijk werken. Allebei zijn ze geschikt voor diverse ondergronden. Om je op weg te helpen, stellen we onze Tips voor Top Traktaties (instructies) online beschikbaar. Je vindt ze op de volgende pagina’s:

Ouwel

Al sinds het allereerste begin van Cakeprint, in 2005, drukken we onze prints op ouwel. Ouwel is eetbaar papier. Het bestaat al heel lang, je kent het waarschijnlijk wel. Ouwel is als het bekende snoeppapier verkrijgbaar in de supermarkt, in allerlei leuke kleurtjes.

De ouwel waar Cakeprint fotoprints mee maakt, is gebroken wit van kleur. Dat we voor deze kleur hebben gekozen, heeft te maken met de kwaliteit die we nastreven: gebroken wit geeft het mooiste resultaat. De ouwelvellen die wij gebruiken, zijn twee keer zo dik als het eetbare papier uit de supermarkt. Dit zogenoemde dubbeldik ouwel wordt speciaal voor Cakeprint gemaakt. Standaard ouwel is meestal neutraal van smaak. Cakeprint’s ouwel daarentegen is licht gezoet met vanille.

Onze dubbeldikke ouwel levert mooie eetbare prints op. Toch zijn deze prints iets minder helder en minder scherp van kwaliteit dan prints op frosting sheets. Dit komt onder andere doordat ouwel de printinkt als het ware opzuigt. Uiteraard is de kwaliteit van de print ook afhankelijk van de kwaliteit, resolutie en zoom van de aangeleverde afbeelding.

Ouwelvellen zijn steviger dan frosting sheets en niet vouw- of buigbaar. Hierdoor zijn ze onder meer geschikt voor het maken van eetbare flyers, visitekaartjes en menukaarten. Ouwel is hittebestendig en daardoor kan het ook worden toegepast op bijvoorbeeld brood of pannenkoeken.

Opgelet:

  • Neem de instructies goed door voor je begint
  • Ouwel is heel gevoelig voor vocht; komt het hiermee in contact, dan kan de print gaan “smelten”

Ingrediënten

Aardappelzetmeel, water, aroma (vanille), zoetstof: sucralose E955
Houdbaarbeid: minimaal 12 maanden
Productspecificatie »


Frosting sheets

Sinds eind 2015 drukt Cakeprint ook op frosting sheets. Een frosting sheet is een dun printbestand laagje op zetmeelbasis met daaronder een plastic schutvel. Dit schutvel is nodig om de frosting sheet door te kunnen voeren in de printer. Bovendien voorkomt het dat de frosting sheet breekt. De smaak van de frosting sheets is die van licht gezoete vanille. Net als de dubbeldikke Cakeprint ouwelvellen zijn frosting sheets gebroken wit van kleur.

Frosting sheets hebben een gladde structuur. Hierdoor ligt de eetbare print meer aan de oppervlakte dan bij ouwel, met als gevolg een scherpere en meer heldere print. Die scherpte is natuurlijk ook afhankelijk van de kwaliteit, resolutie en zoom van de aangeleverde afbeelding.

Anders dan ouwelvellen zijn frosting sheets heel buigzaam. Hierdoor zijn ze ideaal voor het maken van taartranden of eetbare strikken.

Opgelet:

  • Neem de instructies goed door voor je begint
  • Het feit dat de print meer aan de oppervlakte ligt, maakt deze ook gevoeliger voor vocht. Komt de print in contact met vocht, dan kan hij gaan doorlopen. Werk daarom altijd met schone, droge handen en voorkom dat er vocht op de geprinte zijde komt
  • Frosting sheets kunnen na enige tijd in de open lucht uitdrogen en verharden. Er kunnen dan mogelijk scheurtjes ontstaan

Ingrediënten

Verdikkingsmiddel E1422, E1412, Maltodextrine, Bevochtigingsmiddel E422, Suiker, Water, Stabilisator E414, E460i, Dextrose, Emulgator E435, E491, Conserveermiddel E202, Sucralose
Houdbaarheid: minimaal 3 maanden
Productspecificatie »