Houd er rekening mee dat in verband met drukte bij PostNL zendingen mogelijk eerder een vertraging kunnen op lopen dan normaal. Lees onze tips voor een tijdige bezorging »

Let op: Gesloten in verband met vakantie

In verband met vakantie zijn wij gesloten van 18 juli 15:00 uur tot en met 9 augustus. Bestellingen geplaatst zijn voor deze tijd zijn volgens planning geproduceerd en verzonden. Heb je een vraag over een reeds verzonden bestelling? Neem dan contact met ons op! Vanaf 9 augustus staan we weer fris en fruitig voor je klaar. Lees meer over onze vakantiesluiting »

Wat is het verschil tussen frosting sheets en brilliance sheet?

Let op: Deze pagina wordt regelmatig aangevuld. Brilliance sheets zijn relatief nieuw voor ons en hebben we nog niet getest voor alle ondergronden. De informatie is samengesteld op basis van informatie van de leverancier en feedback van klanten. Heb je tips voor deze pagina? Laat het ons dan weten.

Bij het kiezen van de papiersoort voor eetbare prints, kun je kiezen uit verschillende papiersoorten om je taarten en cupcakes te versieren. Zo zijn er ook eetbare prints op frosting sheets en brilliance sheets. Hoewel ze op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn er enkele verschillen. Op deze pagina vind je hierover meer informatie.

Inhoud

Gebruik van de sheets

Beide papiersoorten kunnen worden gebruikt op de meeste ondergronden, waardoor ze geschikt zijn voor zowel taarten als cupcakes. De brilliance sheets hebben de neiging om sneller te smelten op vochtige ondergronden, zoals botercrème, (verstevigde) slagroom en enchanted cream. Om je eetbare print zo lang mogelijk mooi te houden kun je deze bevestigen op een laagje gesmolten chocolade of rolfondant.

Wanneer je deze prints op een toef gebruikt, is het belangrijk om de print plat op de toef te drukken. Anders kunnen ze na verloop van tijd de vorm van de toef aannemen.

Kleur

Een ander verschil is de kleur van het eetbare papier zelf. Brilliance sheets hebben een wittere kleur en een egalere structuur dan frosting sheets. Dit zorgt voor een scherpere en mooiere afdrukken. Bovendien is brilliance sheet bevestigd op een wit schutvel, terwijl het schutvel van frosting sheet transparant is.

Omdat de vellen door het ontbreken van E171 toch een beetje transparant zijn kun je deze, voor het mooiste eindresultaat, het beste plaatsen op een witte ondergrond.

Smaak

Zowel frosting sheets als brilliance sheets hebben een lichtzoete smaak. Brilliance sheets hebben echter een iets zoetere smaak dan frosting sheets. Onthoud dat je traktatie de smaakmaker blijft, en de print slechts een ondersteunende functie heeft. Door de lichtzoete smaak overheerst de print niet aan je traktatie.

Flexibiliteit

Beide materialen zijn flexibel waardoor deze te gebruiken zijn als taartrand. Brilliance sheets zijn nog wat flexibeler dan frosting sheets. Dit maakt hen echter kwetsbaarder wanneer ze niet van het schutvel zijn gehaald.

Snijservice

Beide materialen zijn geschikt voor snijden met behulp van de snijservice. Zowel de prints op frosting sheets als die op brilliance sheets worden tot op het schutvel gesneden. Je kunt de prints van het schutvel verwijderen door ze voorzichtig te buigen, vergelijkbaar met het verwijderen van een sticker. Hierbij geldt dat de prints op brilliance sheets over het algemeen gemakkelijker van het schutvel te halen zijn dan de prints op frosting sheets.

Welke keuze moet ik maken?

Het kiezen tussen frosting sheets en brilliance sheets hangt af van je eigen wensen. Met beide papiersoorten kun je de leukste traktaties maken.

Heb je nog niet eerder met eetbaar papier gewerkt? Oefen dan, indien mogelijk, eerst met een klein stukje van de sheet. Op die manier kun je op je gemak en op kleine schaal onderzoeken hoe de sheet reageert op de ondergrond waarmee je werkt.

Overzicht tussen frosting sheet en brilliance sheet

Frosting sheet zonder E171 Brilliance Sheet
Printkwaliteit
(Afhankelijk van de kwaliteit van de afbeelding)
+ + + +
Kleur Grijs / wit (doorschijnend) met transparant schutvel. Wit / gebroken wit (lichtdoorschijnend) met wit schutvel.
Smaak Vanille Vanille / licht zoet
Dikte 0,6 – 0,8 mm 0,6 – 0,8 mm
Flexibiliteit Flexibel Zeer flexibel zonder schutvel
Ponsbaar Goed (eerst schutvel verwijderen) Goed (eerst schutvel verwijderen) – let op vel is erg flexibel zonder schutvel.
Knippen Goed (schutvel laten zitten met knippen en later verwijderen) Goed (schutvel laten zitten met knippen en later verwijderen)
Snijservice Ja

Ja
(gemakkelijker van schutvel te verwijderen dan frosting sheet)

Oppervlak Glad met lichte structuur Gladder dan frosting sheet met lichte structuur

LET OP!
De kleuren van een eetbare print kunnen afwijken van het origineel. Dit komt omdat we printen met eetbare inkt op eetbaar papier. De samenstelling hiervan is anders dan normale inkt. Bepaalde kleurtinten zijn ook minder gemakkelijk te benaderen. We proberen met diverse instellingen zo dicht mogelijk bij het origineel te printen. Echter kleuren kunnen altijd afwijken van het origineel. Bewaar de prints volgens de bewaarinstructies om mogelijke kleurverandering tegen te gaan en de kwaliteit van de print te behouden. Heb je twijfel over je afbeelding? Laat het ons dan weten.

voorbeeld eetbare print op frosting sheet

voorbeeld eetbare print op brilliance sheet