Zoeken

Bestellingen die geplaatst zijn op werkdagen voor 14:00u worden dezelfde werkdag verwerkt en verzonden (grote oplage in overleg). We adviseren om bestellingen 1 – 1,5 week van te voren te plaatsen om eventuele teleurstelling bij postvertragingen door drukte te voorkomen. Meer over verzenden / besteladvies »

Hoe gebruik je ouwel – Tips voor top traktaties

Inhoud

Wat is ouwel

Sinds het begin van Cakeprint in 2005 maken we eetbare prints op ouwel. Ouwel is qua materiaal vergelijkbaar met het snoeppapier uit de supermarkt. De ouwel waarmee wij de prints op maken is 2 keer zo dik en gebroken wit van kleur waardoor op deze papiersoort een mooie print kunnen maken. Standaard is ouwel neutraal van smaak. De ouwel van Cakeprint is speciaal voor ons ontwikkeld en licht gezoet met vanille aroma. Op aanvraag printen we voor hartige toepassingen ook op de neutrale ouwel. Vraag naar de mogelijkheden.

Klik hier als je meer wilt weten over wat ouwel is of over het verschil in eetbaar papier.

Waar is ouwel van gemaakt

Ouwel is het oudste medium, gebruikt om met eetbare inkt plaatjes te maken. Het is een aardappelmeelproduct wat gemixt wordt met water en vegetarische olie. De ouwel bestaat uit de volgende ingrediënten en is glutenvrij: Ingrediënten : Aardappelzetmeel, water, aroma (vanille), zoetstof: sucralose E955.

Ouwel is prima te gebruiken op diverse ondergronden:

Ouwel op marsepein en rolfondant.

De werkwijze, stap voor stap:

  • Smeer met behulp van een fijnharig kwastje of met een schoon, nieuw keukensponsje een beetje water, eetbare lijm of eiwit op de achterkant van de print. Smeer vooral de randen de print goed in, dit voorkomt omkrullen.
  • Plaats de print op de marsepein of rolfondant ondergrond. Leg een stukje plastic keukenfolie (geen aluminiumfolie) of een schone en droge theedoek op de print en leg om wat druk uit te oefenen bijvoorbeeld een tijdschrift er bovenop.
  • Na circa 10 – 15 minuten verwijder je voorzichtig het tijdschrift en de plastic keukenfolie of theedoek en kun je de traktatie verder afwerken.

Bekijk hier deze gebruiksaanwijzing met hulpvideo »

Ouwel slagroom, crème en bavaroise

De werkwijze, stap voor stap:

  • Strijk de roomsoort zo glad mogelijk uit.
  • Plaats de print voorzichtig op de gewenste plek.
  • Leg, om omkrullen van de randen te voorkomen, een stukje plastic keukenfolie op de print en leg om wat druk uit te oefenen bijvoorbeeld een tijdschrift er bovenop.
  • Na circa 10 – 15 minuten verwijder je voorzichtig het tijdschrift en de plastic keukenfolie of theedoek en kun je de traktatie verder afwerken.

Tips:

  • Verstevig minder stevige roomsoorten, bijvoorbeeld slagroom, met klopfix of gelatine
  • Laat voor het plaatsen van een sheet een kwark/bavaroise onderlaag altijd eerst in de koeling/vriezer opstijven
  • Voor cupcakes: Je kunt de ouwel prints ook op een gespoten toef botercreme gebruiken plaats de print bovenop de toef of steek deze er een stukje in.

Ouwel op chocolade of ganache:

De werkwijze, stap voor stap:

  • Giet de gesmolten chocolade of ganache over de taart of koek.
  • Plaats de ouwel afbeelding zodra de chocolade iets is afgekoeld en begint te stollen.
  • Ouwel kan mogelijk gaan krullen. Zorg er daarom voor dat de randen van de print goed hechten.

Bekijk hier deze gebruiksaanwijzing met hulpvideo »

Ouwel op royal icing:

De werkwijze, stap voor stap:

  • Breng de print aan wanneer de royal icing is uitgehard.
  • Smeer de print in met een beetje royal icing of eetbare lijm.
  • Leg de print op de uitgeharde icing en druk deze voorzichtig aan.
  • Ouwel kan mogelijk gaan krullen. Zorg er daarom voor dat de randen van de print goed hechten.

Ouwel prints bevestigen op cupcakes

Er zijn verschillende manieren waarop je een ouwel prints op cupcakes kan bevestigen. Hieronder vind je links naar de pagina waar je meer informatie vindt over hoe je de prints kunt bevestigen of plakken op cupcakes:

Bewaarinstructie

Ouwel is erg gevoelig voor vocht en kan niet worden bewaard in de open lucht of op een zonnige plaats.
Bewaar de ouwel volgens onderstaande instructie om mogelijke kleurverandering tegen te gaan en de kwaliteit van de print zoveel mogelijk te behouden::

  •      in de oorspronkelijke verpakking (hoesje + envelop)
  •      op een droge, donkere plaats bij een maximum temperatuur van 20 graden Celsius (bijvoorbeeld in een voorraadkast)

De ouwel is op die manier 12 maanden houdbaar. Ouwel kan niet worden ingevroren.

Algemene tips:

  • Om condensvorming te voorkomen adviseren we om de taart met de aangebrachte print te koelen in een kartonnen taartdoos zonder plastic kijkvenster. De condens zal dan in het karton trekken in plaats van neer te slaan op de print.
  • Dek de taart-met-print nooit af met huishoud- of aluminiumfolie.
  • De vellen worden standaard ongesneden geleverd, je kunt de prints op maat knippen met een droge en schone schaar. Voor rondjes is het gemakkelijk een papierpons te gebruiken. Deze kun je bij de meeste hobbywinkels verkrijgen in diverse vormen en formaten. Voor veel formaten en materialen is er optioneel een snijservice beschikbaar.
  • Op een vochtige ondergrond met een donkere kleur, zoals bijvoorbeeld kwarktaart of gekleurde botercrème, wordt de print zacht en kan de ondergrond de kwaliteit ervan beïnvloeden. We adviseren om bij een gekleurde taart een witte of lichte tussenlaag te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van bijvoorbeeld witte of lichtgekleurde botercrème, slagroom of witte fondant als tussenlaag.
  • Is de print te groot voor je traktatie, knip deze dan op maat met een droge en schone schaar.
  • Lees ook hoe je de prints op verschillende manieren kunt bevestigen op cupcakes.