Zoeken

Bestellingen die geplaatst zijn op werkdagen voor 14:00u worden dezelfde werkdag verwerkt en verzonden (grote oplage in overleg). We adviseren om bestellingen 1 – 1,5 week van te voren te plaatsen om eventuele teleurstelling bij postvertragingen door drukte te voorkomen. Meer over verzenden / besteladvies »

Houd er rekening mee dat in verband met drukte bij PostNL zendingen mogelijk eerder een vertraging kunnen op lopen dan normaal.

Wat is het verschil tussen ouwel, frosting sheets, eetbaar fotopapier en brilliance sheet?

Deze pagina gaat over het verschil in materiaal voor het gebruik op taarten en cupcakes. Opzoek naar het verschil voor cocktail / mocktail prints? Lees hier meer »

Let op: Sinds november 2022 zijn de frosting sheets vrij van E171. Hierdoor is de structuur en kleur van de vellen anders geworden waardoor de printkwaliteit achteruit is gegaan. Fabrikanten ontwikkelen deze vellen door waardoor we verwachten dat de kwaliteit in de loop der tijd weer beter gaat worden. Meer over de frosting sheet zonder E171 lees je hier.

Inhoud

Gebruiksaanwijzingen

De eetbare fotoprints zijn te verkrijgen op diverse materialen (ouwel, frosting sheet, eetbaar fotopapier en brilliance sheet). Zowel met ouwel sheets, frosting sheets, eetbaar fotopapier als met brilliance sheet kun je gemakkelijk werken. Allebei zijn ze geschikt voor diverse ondergronden. Om je op weg te helpen, stellen we onze Tips voor Top Traktaties (instructies) online beschikbaar. Je vindt ze op de volgende pagina’s:

voorbeeld eetbare print op ouwel

Ouwel

De ouwel waar Cakeprint fotoprints mee maakt, is gebroken wit van kleur. Dat we voor deze kleur hebben gekozen, heeft te maken met de kwaliteit die we nastreven: gebroken wit geeft het mooiste resultaat. De ouwelvellen die wij gebruiken, zijn twee keer zo dik als het eetbare papier uit de supermarkt. Dit zogenoemde dubbeldik ouwel wordt speciaal voor Cakeprint gemaakt. Standaard ouwel is meestal neutraal van smaak. Cakeprint’s ouwel daarentegen is licht gezoet met vanille.

Onze dubbeldikke ouwel levert mooie eetbare prints op. Op dit moment zijn deze prints mooier en minder scherp van kwaliteit dan de prints op de frosting sheets zonder E171 en minder mooi dan de prints op eetbaar fotopapier. Dit komt onder andere doordat ouwel de printinkt als het ware opzuigt wat bij eetbaar fotopapier niet het geval is. De zuigende werking kan er ook voor zorgen dat een print op ouwel mogelijk blaasjes gaat vertonen. Dit is voornamelijk bij prints met donkere kleuren. Uiteraard is de kwaliteit van de afdruk ook sterk afhankelijk van de kwaliteit, resolutie en zoom van de aangeleverde afbeelding.

Ouwelvellen zijn steviger dan frosting sheets en niet vouw- of buigbaar. Hierdoor zijn ze onder meer geschikt voor het maken van eetbare flyers, visitekaartjes en menukaarten. Ouwel is hittebestendig en daardoor kan het ook worden toegepast op bijvoorbeeld brood of pannenkoeken.

  • Neem de instructies goed door voor je begint
  • Ouwel is heel gevoelig voor vocht; komt het hiermee in contact, dan kan de print gaan “smelten”

Ingrediënten
Aardappelzetmeel, water, aroma (vanille), zoetstof: sucralose E955
Houdbaarbeid: minimaal 12 maanden

voorbeeld eetbare print op frosting sheet

Frosting sheet (zonder E171)

Let op: Sinds november 2022 zijn de frosting sheets vrij van E171. Hierdoor is de structuur en kleur van de vellen anders geworden waardoor de printkwaliteit achteruit is gegaan. Fabrikanten ontwikkelen deze vellen door waardoor we verwachten dat de kwaliteit in de loop der tijd weer beter gaat worden. Meer over de frosting sheet zonder E171 lees je hier.

Sinds eind 2015 print Cakeprint ook op frosting sheets. Een frosting sheet is een dun printbaar laagje op zetmeelbasis met daaronder een plastic schutvel. Dit schutvel is nodig om de frosting sheet door te kunnen voeren in de printer. Bovendien voorkomt het dat de frosting sheet breekt. De smaak van de frosting sheets is die van licht gezoete vanille. Sinds het verbod op E171 zijn de frosting sheet vellen grijs/wit van kleur en een beetje transparant. De printkwaliteit is hierdoor achteruit gegaan. De print wordt op deze frosting sheet ook minder scherp dan voorheen. Voor een mooier resultaat kun je kiezen voor een witte ondergrond waar je de print op plaatst. Fabrikanten ontwikkelen deze vellen door. De verwachting is dat in de toekomst deze vellen weer beter zijn van kwaliteit.

Anders dan ouwelvellen zijn frosting sheets heel buigzaam. Hierdoor zijn ze ideaal voor het maken van taartranden of eetbare strikken.

Opgelet:

  • Neem de instructies goed door voor je begint
  • Het feit dat de print meer aan de oppervlakte ligt, maakt deze ook gevoeliger voor vocht. Komt de print in contact met vocht, dan kan hij gaan doorlopen. Werk daarom altijd met schone, droge handen en voorkom dat er vocht op de geprinte zijde komt.
  • Frosting sheets kunnen na enige tijd in de open lucht uitdrogen en verharden. Er kunnen dan mogelijk scheurtjes ontstaan. Bewaar de prints altijd volgens de bewaarinstructie.

De prints zijn van zichzelf niet stevig genoeg om rechtop op een taart te gebruiken. Deze kun je wel verstevigen door op een laagje (gedroogd) fondant bevestigen. Zo kun je deze alsnog rechtop gebruiken.

Frosting sheet en brilliance sheet hebben veel gelijkenissen en enkele verschillen. Lees hier meer over het verschil tussen frosting sheet en brilliance sheet.

Ingrediënten
Verdikkingsmiddelen (E1422, E1412) Maltodextrine, bevochtigingsmiddelen (E422), witte suiker, water, stabilisatoren (E460i, E414, E415), dextrose, voedingskleurstof (E170), emulgatoren (E435, E491, E471), zuurteregelaar (E330), kunstmatige smaakstoffen, conserveermiddel (E202)
Houdbaarheid: minimaal 3 maanden

voorbeeld eetbare print op eetbaar fotopapier

Eetbaar fotopapier

Eind 2022 hebben we een nieuw type eetbaar papier toegevoegd aan ons assortiment met een hele mooie printkwaliteit. De eetbare fotopapier vellen zijn voornamelijk gebaseerd op zetmeel en zit, qua materiaal, tussen ouwel en frosting sheet in. De vellen hebben geen schutvel zoals frosting sheet en kunnen zo door de printer gevoerd worden. De vellen hebben een sterke zoete geur en een aanzienlijk minder sterke zoete smaak (meer neutraal). Deze meer neutrale droge smaak zorgt ervoor dat de smaak niet overheerst in je gebak. Je baksel blijft dan ook de echte smaakmaker. De smaak van frosting sheet en ouwel wordt als beter ervaren. Door de minder goede smaak en de stevigheid is dit type eetbaar papier minder geschikt om op een droge ondergrond te gebruiken zoals fondant, marsepein, macarons of rechtstreeks op cupcakes. Gebruik deze prints op een ondergrond van bijvoorbeeld botercreme, enchanted cream, (verstevigde) slagroom zodat de print zacht en daardoor aangenamer eetbaar wordt.

Eetbaar fotopapier heeft zowel een gladde als ruwe zijde. De gladde zijde geeft een iets scherpere print dan de ruwe zijde. De ruwe zijde geeft ook een mooi effect aan je print. De scherpte is uiteraard ook afhankelijk van de kwaliteit, resolutie en zoom van de aangeleverde afbeelding. Bij een minder scherpe afbeelding kunnen er mogelijk lijnen zichtbaar worden op eetbaar fotopapier glans. De vellen zijn daarentegen ook erg buigzaam en door de vaste stevige textuur breken ze niet snel. Met knippen kunnen ze wel sneller scheuren. Gebruik voorzichtig een scherpe en schone schaar. De snijservice is bij dit type eetbaar papier beperkt mogelijk en alleen de ruwe zijde.

De prints zijn – afhankelijk van de afmeting – stevig genoeg om rechtop op een taart te gebruiken maar kun je ook op een laagje (gedroogd) fondant plaatsen voor een meer mooie uitstraling. Houd er wel rekening mee dat de prints bij droge toepassingen minder prettig eetbaar zijn dan op ondergronden waarbij de print zacht wordt.

Ingrediënten
Zetmeel, verdikkingsmiddel: E1422, bevochtigingsmiddel: E422, aroma, natuurlijk aroma, emulgator: E322 (soja).
Voor allergenen, zie de vetgedrukte ingrediënten.

Kan sporen bevatten van: melk, zwaveldioxide en sulfieten (E220-E228) in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l, uitgedrukt als SO2.

Dit product is net als ouwel en frosting sheet glutenvrij en tevens geschikt voor vegetariërs.

voorbeeld eetbare print op brilliance sheet

Brilliance Sheet

Eind 2023 hebben we een nieuw type eetbaar papier toegevoegd aan ons assortiment met een mooie printkwaliteit. De Brilliance Sheet vellen zijn vergelijkbaar met frosting sheet. Een Brillianca sheet is een dun printbaar laagje op zetmeelbasis met daaronder een plastic schutvel. Het schutvel van Brilliance sheet is wit in plaats van transparant. Dit schutvel is nodig om de Brilliance sheet door te kunnen voeren in de printer. Bovendien voorkomt het dat de sheet breekt. De smaak van de brilliance sheets is die van licht gezoete vanille. De prints op deze sheets zijn scherper en meer helder dan de prints op frosting sheet. De sheet zelf is een beetje transparant. Voor een beter eindresultaat adviseren we om te kiezen voor een witte ondergrond waar je de print op plaatst. De sheets zijn flexibeler dan frosting sheet vellen en ook meer gevoelig voor vocht. Bij een vochtige ondergrond kun je de print aan de achterkant het beste beschermen met een laagje gesmolten (witte) chocolade of een laagje (wit) rolfondant). Zo kun je de prints langer mooi houden en beschermen tegen vocht.

Opgelet:

  • Neem de instructies goed door voor je begint
  • Het feit dat de print meer aan de oppervlakte ligt, maakt deze ook gevoeliger voor vocht. Komt de print in contact met vocht, dan kan hij gaan doorlopen. Werk daarom altijd met schone, droge handen en voorkom dat er vocht op de geprinte zijde komt.
  • Bewaar de prints altijd volgens de bewaarinstructie.

De prints zijn van zichzelf niet stevig genoeg om rechtop op een taart te gebruiken. Deze kun je wel verstevigen door op een laagje (gedroogd) fondant bevestigen. Zo kun je deze alsnog rechtop gebruiken.

Frosting sheet en brilliance sheet hebben veel gelijkenissen en enkele verschillen. Lees hier meer over het verschil tussen frosting sheet en brilliance sheet.

Ingrediënten
Zetmeel, maltodextrine, suiker, glycerine (E422) dextrose, water, plantaardige olie (kokosnoot), geleermiddel, cellulosegom (E460i, E466), Arabische gom (E414) emulgatoren (E471, E492, E435), antiklontermiddel: tricalciumfosfaat, aroma’s, zuurteregelaar, conserveermiddel E202.

Dit product is geschikt voor vegetariërs, veganisten en alle religiën.

Overzicht van verschillende soorten eetbaar papier

Ouwel Frosting sheet zonder E171 Brilliance Sheet Eetbaar fotopapier
Printkwaliteit
(Afhankelijk van de kwaliteit van de afbeelding)
+ + + + + + + + + +
Kleur Gebroken wit / wit Grijs / wit (doorschijnend) met transparant schutvel. Wit / gebroken wit (lichtdoorschijnend) met wit schutvel. Wit
Smaak Vanille (op aanvraag neutraal) Vanille Vanille / licht zoet Neutraal / lichtzoet en droog
(door smaak en stevigheid minder geschikt op droge toepassingen zoals rechtstreeks gebruik op macarons, cupcakes, fondant of marsepein).
Dikte 0,65 mm 0,6 – 0,8 mm 0,6 – 0,8 mm 0,2 – 0,5 mm
Flexibiliteit Stevig (wordt flexibel / zachter op vochtige ondergronden zoals slagroom / kwarktaart Flexibel Zeer flexibel zonder schutvel Flexibel maar ook stevig
Ponsbaar Goed Goed (eerst schutvel verwijderen) Goed (eerst schutvel verwijderen) – let op vel is erg flexibel zonder schutvel. Goed
Knippen Goed Goed (schutvel laten zitten met knippen en later verwijderen) Goed (schutvel laten zitten met knippen en later verwijderen) Goed (scheurt sneller dan andere materialen)
Snijservice Ja Ja

Ja
(gemakkelijker van schutvel te verwijderen dan frosting sheet)

Ja (bij enkele producten – alleen ruwe / matte zijde)
Oppervlak Glad (mat) Glad met lichte structuur Gladder dan frosting sheet met lichte structuur Gladde (glanzende) en ruwe (matte) zijde.

LET OP!
De kleuren van een eetbare print kunnen afwijken van het origineel. Dit komt omdat we printen met eetbare inkt op eetbaar papier. De samenstelling hiervan is anders dan normale inkt. Bepaalde kleurtinten zijn ook minder gemakkelijk te benaderen. We proberen met diverse instellingen zo dicht mogelijk bij het origineel te printen. Echter kleuren kunnen altijd afwijken van het origineel. Bewaar de prints volgens de bewaarinstructies om mogelijke kleurverandering tegen te gaan en de kwaliteit van de print te behouden. Heb je twijfel over je afbeelding? Laat het ons dan weten.