Zoeken

Bestellingen die geplaatst zijn op werkdagen voor 14:00u worden dezelfde werkdag verwerkt en verzonden (grote oplage in overleg). We adviseren om bestellingen 1 – 1,5 week van te voren te plaatsen om eventuele teleurstelling bij postvertragingen door drukte te voorkomen. Meer over verzenden / besteladvies »

Houd er rekening mee dat in verband met drukte bij PostNL zendingen mogelijk eerder een vertraging kunnen op lopen dan normaal.

Hoe gebruik je eetbaar fotopapier voor je taart of cupcakes?

Let op: Deze pagina wordt regelmatig aangevuld. Het eetbaar fotopapier is relatief nieuw en hebben we nog niet getest voor alle ondergronden. De gebruiksaanwijzing is samengesteld op basis van informatie van de leverancier en feedback van klanten. Heb je tips voor de gebruiksaanwijzing? Laat het ons dan weten.

Inhoud

Wat is eetbaar fotopapier?

Een eetbaar fotopapier is een type eetbaar papier dat eind 2022 is toegevoegd aan ons assortiment. Je ontwerp wordt geprint op een dun vel eetbaar papier gebaseerd op plantaardige vezels en zetmeel. Qua materiaal lijkt het tussen ouwel en frosting sheet in te zitten. De vellen zijn op 2 zijden te printen. Een gladde zijde voor een mooie strakke print en een ruwe zijde wat een mooi effect aan je print geeft. De printkwaliteit is erg goed (ook afhankelijk van de kwaliteit van je afbeelding). De smaak en mondgevoel van eetbaar fotopapier wordt als minder prettig ervaren dan de smaak van frosting sheet en ouwel. Dat is waarom we adviseren om de prints niet te gebruiken op droge toepassingen zoals koekjes, fondant of rechtstreeks op cupcakes. Gebruik de eetbaar fotopapier prints op een ondergrond van bijvoorbeeld botercreme, enchanted cream of (verstevigde) slagroom zodat de print zacht en aangenamer eetbaar wordt. Meer over het verschil tussen ouwel, brilliance sheet, frosting sheet en eetbaar fotopapier lees je hier.

Eetbaar fotopapier prints zijn prima te gebruiken op diverse ondergronden:

Door de smaak en het mondgevoel van het eetbaar fotopapier adviseren we om deze te gebruiken op vochtige ondergronden zoals botercreme, enchanted cream of verstevigde slagroom.

Eetbaar fotopapier op slagroom en (boter)crème

Eetbaar fotopapier prints kunnen rechtstreeks worden gebruikt op roomsoorten, zoals slagroom, (boter)crème en kwark/bavaroise. Na verloop van tijd wordt de print zachter en gemakkelijker te snijden en eten.

De werkwijze, stap voor stap:

 • Strijk de roomsoort zo glad mogelijk uit
 • Strooi een dun laagje (gezeefde) poedersuiker op de plek waar je de print gaat plaatsen
 • Plaats de print voorzichtig op de gewenste plek.
 • Zorg dat de randen zich goed hechten aan de ondergrond. Mocht de print gaan krullen, druk de print dan nog aan.
 • De print “versmelt” na enige tijd met de ondergrond
 • Verstevig minder stevige roomsoorten, bijvoorbeeld slagroom, met klopfix of gelatine
 • Laat voor het plaatsen van een sheet een kwark/bavaroise onderlaag altijd eerst in de koeling/vriezer opstijven

Tips:

 • Verstevig minder stevige roomsoorten, bijvoorbeeld slagroom, met klopfix of gelatine
 • Wanneer je deze prints gebruikt op een gespoten toef, bijvoorbeeld op een cupcake, druk deze dan plat op de toef.

Eetbaar fotopapier op fondant of marsepein

Door de smaak en het mondgevoel van het eetbaar fotopapier wordt het eetbaar fotopapier minder gebruikt voor het gebruik op droge ondergronden zoals fondant of marsepein. Je kunt wel bijvoorbeeld de print verstevigen door deze op een laagje gedroogd fondant te plaatsen. Deze kun je dan gebruiken om rechtop op een taart te plaatsen. Gebruik hiervoor bij voorkeur eetbare lijm en geen water. Houd er rekening mee dat de smaak en mondgevoel minder aangenaam is dan die van frosting sheet of ouwel.

Eetbaar fotopapier bevestigen op cupcakes

Er zijn verschillende manieren waarop je een eetbaar fotopapier print op cupcakes kan bevestigen. Hieronder vind je links naar de pagina waar je meer informatie vindt over hoe je de prints kunt bevestigen of plakken op cupcakes:

Bewaarinstructie:

De frosting sheet is erg gevoelig voor vocht en kan niet worden bewaard in de open lucht, in de koelkast of vriezer, of op een zonnige plaats. Bewaar de print volgens onderstaande instructie om mogelijke kleurverandering tegen te gaan en de kwaliteit van de print zoveel mogelijk te behouden:

 • In de oorspronkelijke verpakking (hoesje + envelop) om uitdroging te voorkomen
 • Op een droge, donkere plaats (b.v. in een keukenkastje) bij een maximum temperatuur van 20 graden Celsius
 • Dek de taart-met-print nooit af met huishoud- of aluminiumfolie

Bewaar je de sheet volgens bovenstaande aanwijzingen, dan is deze minimaal 3 maanden houdbaar.

Algemene tips:

 • Let op: Zorg dat de print niet vochtig wordt. Werk daarom met schone en droge handen en gereedschappen
 • Om condensvorming te voorkomen adviseren we om de taart met de aangebrachte print te koelen in een kartonnen taartdoos zonder plastic kijkvenster. De condens zal dan in het karton trekken in plaats van neer te slaan op de print. Zorg voor een volledig afgekoelde taart / cupcakes / tussenlaag.
 • Je kunt de print eventueel beschermen door deze op een laagje fondant te bevestigen of aan de onderkant in te smeren met bijvoorbeeld gesmolten chocolade. Of insprayen met bijvoorbeeld cacaoboter spray.
 • De vellen worden ongesneden geleverd, je kunt de voorzichtig prints op maat knippen met een droge en schone schaar. Voor rondjes is het gemakkelijk een papierpons te gebruiken. Deze kun je bij de meeste hobbywinkels verkrijgen in diverse vormen en formaten.
 • Op een vochtige ondergrond met een donkere kleur, zoals bijvoorbeeld kwarktaart of gekleurde botercrème, wordt de print zacht en kan de ondergrond de kwaliteit ervan beïnvloeden. We adviseren om bij een gekleurde taart een witte of lichte tussenlaag te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van bijvoorbeeld witte of lichtgekleurde botercrème, (verstevigde) slagroom of witte fondant als tussenlaag.
 • Is de print te groot voor je traktatie, knip deze dan voorzichtig op maat met een droge en schone schaar.
 • Heb je nog niet eerder met eetbaar fotopapier gewerkt? Oefen dan, indien mogelijk, eerst met een klein stukje van de sheet. Op die manier kun je op je gemak en op kleine schaal onderzoeken hoe de sheet reageert op de ondergrond waarmee je werkt.
 • Lees ook hoe je de prints op verschillende manieren kunt bevestigen op cupcakes.