Deze tips helpen je met het maken van een mooie eetbare print

1. Kwaliteit van de afbeelding / belichting / schaduw
Kies voor een heldere scherpe afbeelding met een goede belichting. Probeer schaduwfoto’s, foto’s met tegenlicht en overbelichte foto’s te vermijden. Bij schaduw of donker rondom de ogen kunnen deze ook minder goed zichtbaar worden.

Voorbeeld: Overbelichte foto’s willen wel eens flets of onduidelijk overkomen. Bij foto’s met veel schaduw in het gezicht kunnen personen slechter herkenbaar worden.

2. Resolutie
Zorg dat de afbeelding geschikt is voor het gekozen formaat. Afbeeldingen met een resolutie van 1024 x 786 zijn in principe geschikt voor alle formaten. Een hogere resolutie voor grotere formaten is aan te raden. Bij twijfel kun je in bijvoorbeeld MS WORD een afbeelding vergroten of verkleinen naar het gewenste formaat. Is deze scherp en duidelijk genoeg dan is deze ook geschikt voor het formaat

Voorbeeld: Wanneer je een kleine afbeelding op A4 formaat wilt drukken zal deze scherpte verliezen en blokkerig kijken. 

Bekijk ook onze hulpvideo voor het vinden van een hoge kwaliteit afbeelding

3. Zoom een afbeelding in bij kleinere prints
Neem voor kleinere prints een afbeelding van dichtbij of zoom de afbeelding in met behulp van onze ontwerptool. Dit kan door te klikken op de afbeelding en met de schuifjes onder de afbeelding deze te vergroten of verkleinen. Groepsfoto’s en foto’s met personen van veraf zijn vaak niet te herkennen op kleine formaten. Dit kun je ook weer testen in bv MS WORD. Houd er rekening mee dat de scherpte door het eetbaar papier (vooral bij ouwel) iets achteruit kan gaan.

4. Tekst plaatsen op de afbeelding
Het is mogelijk om met de ontwerptool tekst toe te voegen aan de afbeelding. Wees terughoudend met het aantal woorden aan tekst. Vooral bij de kleinere formaten is veel tekst of kleine tekst niet altijd duidelijk leesbaar. Wij raden hier aan op maximaal 2 tot 4 woorden te gebruiken. Bij kleinere formaten zijn de tekst kleuren wit en zwart vaak het beste leesbaar (afhankelijk van de achtergrond). Zorg in ieder geval voor voldoende contrast met de tekstkleur en de achtergrondkleur. Kies bij kleine formaten een dikker lettertype. Een lettertype met dunne letters zal op kleine formaten ook minder goed leesbaar zijn. Zorg dat de tekst bij kleinere formaten ook zo groot mogelijk op de afbeelding wordt geplaatst.

We adviseren om de outline – het lijntje dat automatisch rondom de tekst wordt geplaatst – niet weg te halen. Dit dunne lijntje bevordert namelijk de leesbaarheid van de tekst.

Emoji’s in tekst kunnen een andere uitstraling krijgen dan deze op op uw scherm worden getoond. U kunt zelf ook al tekst op een afbeelding plaatsen met behulp van een fotobewerkingsprogramma. U heeft dan het lettertype en emoji’s van uw eigen keuze.

5. Afbeeldingen met effecten / filters
Bewerk foto’s niet met effecten of filters. Bewerkte foto’s zijn wel origineel en mooi maar komen op een eetbare print niet altijd tot hun recht. Effecten zoals foto’s door elkaar heen laten lopen of laten vervagen worden vaak niet mooi. Zwart/wit is meestal wel goed wanneer de gehele afbeelding zwart/wit is. Bij gekleurde tekst of elementen kan het zijn dat er blauw of groentinten in het zwart / wit gedeelte zitten.

6. Alleen tekst (zonder afbeelding)
Wilt u alleen tekst op een ouwel of frosting sheet geprint hebben kan dat ook. In onze ontwerptool is het namelijk niet verplicht om een afbeelding toe te voegen maar kan er ook alleen tekst opgemaakt worden in diverse kleuren en lettertypes.

7. Prints voor cupcakes
Voor cupcakes met foto kiest u de cupcake formaat 24 stuks op een A4 vel. Deze zijn het meest geschikt voor cupcakes met logo of foto. Houd er rekening mee dat de afbeelding aan detail kan verliezen bij kleinere afbeeldingen.

8. Gebruik originele afbeeldingen
Probeer altijd de originele afbeelding te gebruiken. Afbeeldingen die van Facebook of Whatsapp komen worden gecomprimeerd en verliezen aan kwaliteit. Evenals screenshots van bv Google of foto’s van afbeeldingen of het beeldscherm.

9. Bestandstypes
Je kunt afbeeldingen uploaden in JPG, PNG, BMP en GIF. Afbeeldingen die opgemaakt zijn als tekstbestand in bijvoorbeeld WORD of PDF worden niet ondersteund. Er zijn diverse online tools waarmee je WORD of PDF bestanden eenvoudig kunt omzetten naar JPG. Dit zijn tools zoals: convertio en wordtojpeg

LET OP!
De kleuren van een eetbare print kunnen afwijken van het origineel. Dit komt omdat we drukken met eetbare inkt op eetbaar papier. De samenstelling hiervan is anders dan normale inkt. Bepaalde kleurtinten zijn ook minder gemakkelijk te benaderen. We proberen met diverse instellingen zo dicht mogelijk bij het origineel te printen. Echter kleuren kunnen altijd afwijken van het origineel. Bewaar de prints volgens de bewaarinstructies om mogelijke kleurverandering tegen te gaan en de kwaliteit van de print te behouden. Heb je twijfel over je afbeelding? Laat het ons dan weten.

Hulpvideo: Tips voor het vinden van een goede kwaliteit afbeelding: