Zoeken

Bestellingen die geplaatst zijn op werkdagen voor 14:00u worden dezelfde werkdag verwerkt en verzonden (grote oplage in overleg). We adviseren om bestellingen 1 – 1,5 week van te voren te plaatsen om eventuele teleurstelling bij postvertragingen door drukte te voorkomen. Meer over verzenden / besteladvies »

Koningsdag (NL): Houd er in je planning rekening mee dat er, in verband met Koningsdag, op zaterdag 27 april geen postbezorging is in Nederland. De eerstvolgende bezorgmogelijkheid na het weekend voor brievenbuspakjes is dinsdags. Houd rekening met mogelijk extra postvertragingen en plaats je bestelling minimaal 1 – 1,5 week van te voren om eventuele teleurstelling bij een postvertraging te voorkomen. Meer over verzenden / besteladvies »

Deze tips helpen je met het maken van een mooie eetbare print

1. Type eetbaar papier

Kies het juiste materiaal. We hebben verschillende soorten eetbaar papier met ook verschillende printeigenschappen. Op de volgende pagina lees je meer over het verschil in eetbaar papier.

2. Resolutie

Hoe scherper de afbeelding, hoe mooier de print doorgaans wordt. Zorg dat de afbeelding geschikt is voor het gekozen formaat. Afbeeldingen met een resolutie van 1024 x 786 zijn in principe geschikt voor alle formaten. Een hogere resolutie voor grotere formaten is aan te raden. Bij twijfel kun je in bijvoorbeeld WORD een afbeelding vergroten of verkleinen naar het gewenste formaat. Is deze scherp en duidelijk genoeg dan is deze vaak ook geschikt voor het formaat.

Een afbeelding die onscherp is kan blokkerig / pixelig worden geprint. Is je afbeelding niet scherp dan zit er soms, bij afbeeldingen op een witte achtergrond, een waas rondom de afbeelding die je met het blote oog soms niet direct ziet. Wanneer je de afbeelding inzoomt wordt deze beter zichtbaar. Deze waas zorgt ervoor dat er rondom de print een licht rode of licht blauwe kleur komt. Dit proberen we met instellingen altijd te verminderen maar kunnen we helaas niet verwijderen omdat het in de afbeelding zit..

Voorbeeld: Wanneer je een lage resolutie afbeelding op A4 formaat wilt drukken zal deze scherpte verliezen en blokkerig kijken. 

3. Kwaliteit van de afbeelding / belichting / schaduw

Kies voor een heldere scherpe afbeelding met een goede belichting. Probeer schaduwfoto’s, foto’s met tegenlicht en overbelichte foto’s te vermijden. Bij schaduw of donker rondom de ogen kunnen deze ook minder goed zichtbaar worden.

Voorbeeld: Overbelichte foto’s willen wel eens flets of onduidelijk overkomen. Bij foto’s met veel schaduw in het gezicht kunnen personen slechter herkenbaar worden.

Gebruik ook liever een foto met niet te donkere kleuren. Bij afbeeldingen met donkere kleuren kan een print op ouwel mogelijk eerder kromtrekken en / of kunnen er mogelijk blaasjes op de print komen. Om eventuele blaasjes te verminderen kun je het beste foto’s met een lichte kleur gebruiken. Bij een frosting sheet print kunnen er geen blaasjes op de print komen.

Belichting: Wanneer je een foto maakt van een onderwerp houd dan rekening met de belichting. Bij bepaald licht kunnen kleuren op de foto mogelijk afwijken van wat je zelf ziet in het echt. Zo kunnen foto’s met geel licht meer geelachtig worden en foto’s met blauw licht blauwachtig. We proberen dit altijd zo veel mogelijk tegen te gaan door diverse instellingen te gebruiken maar het is niet (altijd) mogelijk om dit helemaal weg te krijgen.

Twijfel je over een afbeelding? Neem dan contact met ons op.

4. Zoom een afbeelding in bij kleinere prints

Neem voor kleinere prints een afbeelding van dichtbij of zoom de afbeelding in met behulp van onze ontwerptool. Dit kan door te klikken op de afbeelding en met de schuifjes onder de afbeelding deze te vergroten of verkleinen. Groepsfoto’s en foto’s met personen van veraf zijn vaak niet te herkennen op kleine formaten. Dit kun je ook weer testen in bv MS WORD. Houd er rekening mee dat de scherpte door het eetbaar papier (vooral bij ouwel) iets achteruit kan gaan.

5. Tekst op de afbeelding

Het is mogelijk om met de ontwerptool tekst toe te voegen aan de afbeelding of een foto of logo met daarin tekst. Wees terughoudend met het aantal woorden aan tekst. Vooral bij de kleinere formaten is veel tekst of kleine tekst niet altijd duidelijk leesbaar. Bij kleinere formaten zijn de tekst kleuren wit en zwart vaak het beste leesbaar (afhankelijk van de achtergrond). Zorg in ieder geval voor voldoende contrast met de tekstkleur en de achtergrondkleur. Kies bij kleine formaten prints een groter en dikker lettertype voor een betere leesbaarheid. Een lettertype met dunne letters zal op kleine formaten ook minder goed leesbaar zijn. Zorg dat de tekst bij kleinere formaten ook zo groot mogelijk op de afbeelding wordt geplaatst.

We adviseren om de outline – het lijntje dat automatisch rondom de tekst wordt geplaatst – niet weg te halen. Dit dunne lijntje bevordert namelijk de leesbaarheid van de tekst.

Emoji’s in tekst
Emoji’s in tekst kunnen namelijk een andere uitstraling krijgen dan deze op op je scherm worden getoond. Dit heeft te maken met het verschil in lettertypes en bijhehorende emoji’s tussen verschillende apparaten / besturingsystemen. Er zijn hierdoor ook emoji’s die op Android of iOS wel beschikbaar zijn en in het lettertype van Windows helaas niet zitten waardoor deze niet worden getoond. Wil je specifieke emoji’s gebruiken? Dan kun je het beste met behulp van een fotobewerkingsprogramma tekst over je afbeelding plaatsen. Je hebt dan het lettertype en emoji’s van je eigen keuze. Het gebruik van Emoji’s in tekst is op eigen risico omdat we niet kunnen garanderen dat deze goed worden geprint.

6. Afbeeldingen met effecten / filters

Bewerk foto’s niet met effecten of filters. Bewerkte foto’s zijn wel origineel en mooi maar komen op een eetbare print niet altijd tot hun recht. Effecten zoals foto’s door elkaar heen laten lopen of laten vervagen worden vaak niet mooi. Zwart/wit is meestal wel goed wanneer de gehele afbeelding zwart/wit is. Bij gekleurde tekst of elementen kan het zijn dat er blauw of groentinten in het zwart / wit gedeelte zitten.

7. Alleen tekst (zonder afbeelding)

Wilt u alleen tekst op een ouwel of frosting sheet geprint hebben kan dat ook. In onze ontwerptool is het namelijk niet verplicht om een afbeelding toe te voegen maar kan er ook alleen tekst opgemaakt worden in diverse kleuren en lettertypes.

8. Prints voor cupcakes

Voor cupcakes met foto kiest u de cupcake formaat 24 stuks op een A4 vel. Deze zijn het meest geschikt voor cupcakes met logo of foto. Houd er rekening mee dat de afbeelding aan detail kan verliezen bij kleinere afbeeldingen.

9. Verschillende afbeeldingen op een vel

Via de ontwerptool is het technisch helaas nog niet mogelijk om de kaders te vullen met verschillende afbeeldingen. Wanneer je meerdere afbeeldingen op 1 vel wilt bestellen dan kun je eventueel een “collage” maken in een fotobewerkingsprogramma of fotobewerkings-app. Deze kun je dan als jpg op bv A4 of A5 formaat (JPG) uploaden. Wij printen deze dan voor je. De snijservice is bij collages helaas niet mogelijk.

Eventueel kun je ook een Word bestand of PDF opmaken met verschillende afbeeldingen op een vel. Je kunt dan zelf de afbeeldingen de gewenste afmeting / vorm geven. Houd er wel rekening mee dat je rondom het vel voldoende ruimte voor printmarge over houdt.

De bestelling plaats je dan zonder afbeelding in onze webshop. Bij het extra opmerkingenveld tijdens het afrekenen geef je dan aan dat je ons het Word bestand of PDF per mail toestuurt. Wij printen deze dan voor je.

Tip: Probeer de verschillende afbeeldingen zoveel mogelijk van dezelfde kwaliteit en belichting te houden. Dat zorgt doorgaans voor een mooier resultaat.

10. Gebruik originele afbeeldingen

Probeer altijd de originele afbeelding te gebruiken. Afbeeldingen die van Social Media of Whatsapp komen worden gecomprimeerd en verliezen aan kwaliteit. Evenals screenshots van bv Google of foto’s van afbeeldingen. Maak ook geen foto van je beeldscherm, foto of kaartje. Hierbij gaat de kwaliteit achteruit en kunnen kleuren anders worden weergegeven. Voor het mooiste eindresultaat gebruik je de originele digitale foto / afbeelding.

11. Afbeeldingen met dieren

Afbeeldingen met dieren zijn soms lastig te printen. Bij afbeeldingen met donkere dieren kunnen deze mogelijk minder goed zichtbaar / herkenbaar zijn. Grijze schaduw van dierenvacht kan bij bepaalde lichtinval (vaak met blauw buitenlicht) wat meer blauwachtig worden door het blauwe licht. We proberen dit zo veel mogelijk te verminderen zonder dat dit ten koste gaat van de gehele afbeelding. Echter kunnen we de blauwe waas niet altijd verwijderen. Twijfel je over je afbeelding? Neem dan contact met ons op.

12. Bestandstypes

Je kunt afbeeldingen uploaden in fotobestanden zoals JPG en PNG. Afbeeldingen die opgemaakt zijn als tekstbestand in bijvoorbeeld WORD of PDF worden niet ondersteund. PDF of WORD bestanden die printklaar zijn kunnen we wel voor je printen.

Je kunt bijvoorbeeld zelf een collage opmaken met verschillende afbeeldingen op een vel. Je kunt dan zelf de afbeeldingen de exact gewenste afmeting / vorm geven. Houd er wel rekening mee dat je rondom het vel voldoende ruimte voor printmarge over houdt. De bestelling plaats je dan zonder afbeelding in onze webshop. Bij het extra opmerkingenveld geef je dan aan dat je ons het PDF bestand per mail toestuurt. Wij printen deze dan voor je.

13. Kleuren / kleurafwijking

We doen er alles aan om de kleuren van je print zo dicht mogelijk bij het origineel te printen. Bij de meeste afbeeldingen zijn er nauwelijks kleurverschillen op te merken. Echter kan het bij hele specifieke kleuren (in bijvoorbeeld logo’s) gebeuren dat kleuren wat meer afwijken van het origineel. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Eetbare inkt
De eetbare inkt is opgebouwd uit eetbare kleurpigmenten. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat eetbare inkt andere (meng)eigenschappen heeft dan normale (synthetische) inkt. De eigenschappen van de inkt zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat bepaalde kleuren nog versterkt worden. Bepaalde kleurtinten in het blauw / groene spectrum en paars/roze of rood/roze zijn zelfs minder gemakkelijk of niet te benaderen dan andere kleuren.

Eetbaar papier
Het type eetbaar papier heeft ook invloed op hoe de afbeelding wordt weergegeven. Zo heeft elk type papier zijn eigen eigenschappen en printkwaliteit waardoor bij de ene papiersoort de kleuren van de afbeelding er anders kunnen uitkomen dan bij de andere papiersoort.

We doen er alles aan om zo dicht mogelijk in de buurt te printen door elke print specifieke instellingen mee te geven rekening houdend met de eigenschappen van het papier en de inkt. Echter kunnen we door de eigenschappen van de inkt niet altijd helemaal exact hetzelfde printen als op je scherm wordt weergegeven.

Tip: Bewaar de prints volgens de bewaarinstructies om mogelijke kleurverandering tegen te gaan en de kwaliteit van de print te behouden.

Heb je vragen over je afbeelding? Laat het ons dan weten.

14. Hulpvideo voor het vinden van een goede kwaliteit afbeelding op Google

Wil je het jezelf gemakkelijk maken dan kun je nog altijd een afbeelding van het karakter waar je kind fan van is van Google halen en deze uploaden in onze ontwerptool. Voor een mooi eindresultaat is het aan te raden om een goede kwaliteit afbeelding te uploaden. Hoe je een goede kwaliteit afbeelding op Google vindt zie je in onderstaande video