Deze tips helpen je met het maken van een mooie eetbare print

1. Kies voor een heldere scherpe afbeelding met een goede belichting. Probeer schaduwfoto’s, foto’s met tegenlicht en overbelichte foto’s te vermijden. Voorbeeld: Overbelichte foto’s willen wel eens flets of onduidelijk overkomen. Bij foto’s met veel schaduw in het gezicht kunnen personen slechter herkenbaar worden.

2. Zorg dat de afbeelding geschikt is voor het gekozen formaat. Afbeeldingen met een resolutie van 1024 x 786 zijn in principe geschikt voor alle formaten. Een hogere resolutie voor grotere formaten is aan te raden. Bij twijfel kun je in bijvoorbeeld MS WORD een afbeelding vergroten of verkleinen naar het gewenste formaat. Is deze scherp en duidelijk genoeg dan is deze ook geschikt voor het formaat ouwel. Voorbeeld: Wanneer je een kleine afbeelding op A4 formaat wilt drukken zal deze scherpte verliezen en blokkerig kijken. 
Bekijk ook onze hulpvideo voor het vinden van een hoge kwaliteit afbeelding

3. Neem voor kleinere prints een afbeelding van dichtbij of zoom de afbeelding in met behulp van onze ontwerptool. Groepsfoto’s en foto’s met personen van veraf zijn vaak niet te herkennen op kleine formaten. Dit kun je ook weer testen in bv MS WORD. Houd er rekening mee dat de scherpte door het eetbaar papier (vooral bij ouwel) iets achteruit kan gaan.

4. Wees terughoudend met het aantal woorden aan tekst. Vooral bij de kleinere formaten is veel tekst of kleine tekst niet altijd duidelijk leesbaar. Wij raden hier aan op maximaal 2 tot 4 woordjes te gebruiken. Bij deze formaten zijn de tekstkleuren wit en zwart het beste leesbaar. Mocht je een andere kleur willen gebruiken? Zorg dan voor voldoende contrast met de tekstkleur en de achtergrondkleur. Emoji’s in tekst kunnen een andere uitstraling krijgen dan deze op op uw scherm worden getoond. U kunt zelf ook al tekst op een afbeelding plaatsen met behulp van een fotobewerkingsprogramma. U heeft dan het lettertype en emoji’s van uw eigen keuze.

5. Bewerk foto’s niet met effecten. Bewerkte foto’s zijn wel origineel en mooi maar komen op een eetbare print niet altijd tot hun recht. Effecten zoals foto’s door elkaar heen laten lopen of laten vervagen worden vaak niet mooi. Zwart/wit is meestal wel goed wanneer de gehele afbeelding zwart/wit is. Bij gekleurde tekst of elementen kan het zijn dat er blauw of groentinten in het zwart / wit gedeelte zitten.

6. Wilt u alleen tekst op een ouwel of frosting sheet geprint hebben kan dat ook. In onze ontwerptool is het namelijk niet verplicht om een afbeelding toe te voegen maar kan er ook alleen tekst opgemaakt worden in diverse kleuren en lettertypes.

7. Cupcakes met foto: hiervoor kiest u de cupcake formaat 24 stuks op een A4 vel. Deze zijn het meest geschikt voor cupcakes met logo of foto.

8. Probeer altijd de originele afbeelding te gebruiken. Afbeeldingen die van Facebook of Whatsapp komen worden gecomprimeerd en verliezen aan kwaliteit. Evenals screenshots van bv Google en foto’s van afbeeldingen of het beeldscherm.

9. Je kunt afbeeldingen uploaden in JPG, PNG, BMP en GIF. Afbeeldingen die opgemaakt zijn als tekstbestand in bijvoorbeeld WORD of PDF worden niet ondersteund. Er zijn diverse online tools waarmee je WORD of PDF bestanden eenvoudig kunt omzetten naar JPG. Dit zijn tools zoals: convertio en wordtojpeg

LET OP! De kleuren van een eetbare print kunnen afwijken van het origineel. Dit komt omdat we drukken met eetbare inkt op eetbaar papier. De samenstelling hiervan is anders dan normale inkt. Bepaalde kleurtinten zijn ook minder gemakkelijk te benaderen. We proberen met diverse instellingen zo dicht mogelijk bij het origineel te printen. Echter kleuren kunnen altijd afwijken van het origineel. Heb je twijfel over je afbeelding? Laat het ons dan weten.

Hulpvideo: Tips voor het vinden van een goede kwaliteit afbeelding: