Bestellingen die geplaatst zijn op werkdagen voor 14:00u worden dezelfde werkdag verwerkt en verzonden (grote oplage in overleg). We adviseren om bestellingen 1 – 1,5 week van te voren te plaatsen om eventuele teleurstelling bij postvertragingen door drukte te voorkomen. Meer over verzenden / besteladvies »

Houd er rekening mee dat in verband met drukte bij PostNL zendingen mogelijk eerder een vertraging kunnen op lopen dan normaal. Lees onze tips voor een tijdige bezorging »

Hoe bevestig je eetbare prints op cupcakes?

Je kunt een eetbare print op verschillende manieren bevestigen / plakken op cupcakes. Op deze pagina geven we je de meest voorkomende methoden voor het bevestigen van de prints op kleine of grote cupcakes.

Inhoud

Welke soort eetbaar papier moet ik kiezen?

Voor het gebruik op cupcakes kun je kiezen tussen ouwel, brilliance sheet, frosting sheet of eetbaar fotopapier. Er wordt ons regelmatig gevraagd welk eetbaar papier het beste is voor het gebruik op cupcakes. Het is niet zo dat de ene papiersoort beter is dan de andere papiersoort. De papiersoort dat het meest geschikt voor je is is ook afhankelijk van hoe je de prints wilt bevestigen en van wat je eigen wensen zijn.

De ene klant vindt het leuk en heeft tijd om creatief bezig te zijn en maakt er een uitgebreide traktatie van. De andere klant wil graag snel een gemakkelijke traktatie op tafel zetten. Om tot de juiste papiersoort te komen kun je jezelf vragen stellen zoals: hoe wil ik de print bevestigen? Of op welke ondergrond ga ik de prints bevestigen?

Elke eetbaar papiersoort heeft zijn eigen eigenschappen en manieren voor hoe je prints op cupcakes kunt aanbrengen. We proberen zo veel mogelijk op deze pagina proberen uit te leggen.

Ouwel Brilliance sheet Frosting sheet Eetbaar fotopapier
Plat bovenop cupcakes met behulp van een tussenlaag van botercrème of enchanted cream
Rechtop in een toef gestoken op een toef van botercreme of enchanted cream
Ouwel is stevig genoeg om in een toef te steken.

Brilliance sheet is van zichzelf niet stevig genoeg om rechtop in een toef te plaatsen.

Frosting sheet is van zichzelf niet stevig genoeg om rechtop in een toef te plaatsen.

Eetbaar fotopapier is steviger dan frosting sheet maar niet zo stevig als ouwel dus minder geschikt om rechtop op een toef te plaatsen.
Fondant
Print op tussenlaag van fondant

De print kun je bevestigen op fondant met bijvoorbeeld eetbare lijm maar door de smaak en mondgevoel vinden we deze minder geschikt op droge toepassingen.
Rechtstreeks op een cupcake met chocolijm
De print kun je rechtstreeks bevestigen op fondant met bijvoorbeeld eetbare chocolijm maar door de smaak en mondgevoel vinden we deze minder geschikt op droge toepassingen.

Print op ouwel in toef botercrème of enchanted cream gestoken

Een veelgebruikte manier om prints op cupcakes te bevestigen, is door deze rechtop in een toef te plaatsen. Dit creëert een tof effect op je cupcake, waarbij iedereen direct de afbeelding of het logo kan zien. Deze methode van bevestigen werkt echter alleen met ouwel prints en niet met de andere eetbaar papier soorten. De ouwel prints zijn namelijk stevig genoeg om rechtop in een toef botercrème of enchanted cream te worden geplaatst.

Hoe bevestig je een cupcake print in een toef?

 • Bereid botercrème of enchanted cream en kleur deze eventueel met eetbare kleurstof.
 • Spuit één of meerdere toeven op je cupcake in de gewenste vorm.
 • Steek de print een klein stukje in de toef en serveer de cupcakes.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van hoe afbeeldingen of logo’s op eetbaar papier worden gebruikt wanneer ze in een toef zijn geplaatst.

Print plat bovenop een toef botercrème of enchanted cream geplaatst

Een andere veelgebruikte techniek om prints op cupcakes te bevestigen, is door deze plat bovenop een toef te plaatsen. Dit kan met elk materiaal. Zowel ouwel, brilliance sheet, frosting sheet als eetbaar fotopapier. creëert een tof effect op je cupcake, waarbij iedereen direct de afbeelding of het logo kan zien. Deze methode van bevestigen werkt echter alleen met ouwel prints en niet met de andere eetbaar papier soorten. De ouwel prints zijn namelijk stevig genoeg om rechtop in een toef botercrème of enchanted cream te worden geplaatst.

Hoe bevestig je een cupcake print in een toef?

 • Bereid botercrème of enchanted cream en maak deze eventueel op kleur.
 • Spuit één of meerdere toeven op je cupcake in de gewenste vorm.
 • Plaats de print bovenop de toef. De prints op frosting sheet, brilliance sheet en eetbaar fotopapier kunnen naar verloop van tijd de vorm van de toef gaan aannemen. Druk de print bij het bevestigen dan ook plat op de toef.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van hoe afbeeldingen of logo’s op verschillende soorten eetbaar papier worden gebruikt wanneer ze op een toef zijn geplaatst.

Prints rechtstreeks bevestigen op cupcake

Heb je wat minder ervaring in het bakken dan hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt de prints namelijk ook rechtstreeks op een cupcake bevestigen. Bij een direct gebruik op cupcakes zijn prints op ouwel, brilliance sheet of frosting sheet vaak de betere keuze dan eetbaar fotopapier. De prints kun je direct op de cupcake te bevestigen door gebruik te maken van bijvoorbeeld glazuur of chocolijm. Voor het direct gebruik op de cakejes of muffins zijn de chocolijm-tubes prettiger dan de eetbare lijm ondanks dat deze minder kleefkracht hebben. De reden hiervoor is dat de lijm eerder in het cakeje trekt dan de chocolijm. Meestal is een dotje chocolijm al voldoende om de print op zijn plek te houden. Dus, zelfs als je nieuw bent in het bakken, kun je gemakkelijk een tof resultaat behalen!

Hoe bevestig je een print rechtstreeks op een cupcake?

De prints kleven van zichzelf niet. Je moet ze te bevestigen met behulp van bijvoorbeeld glazuur of eetbare chocolijm. Houd er rekening mee dat chocolijm minder krachtige hechting biedt dan eetbare lijm. Voor het rechtstreeks aanbrengen van prints op cupcakes vinden we chocolijm echter beter geschikt.

 • Zorg ervoor dat de dop goed gesloten is.
 • Verwarm de inhoud au bain-marie in een bakje warm water (maximaal 39 graden) om de inhoud soepel te maken. Als alternatief kun je de inhoud ook in de magnetron verwarmen (per 5 seconden).
 • Verwijder de schroefdop van de tube en de chocoladevulling is klaar voor gebruik.
 • Gebruik de gewenste hoeveelheid eetbare chocolijm om de print op zijn plek te houden. Meestal is een dotje voldoende om de print op zijn plek te houden.

Zorg ervoor dat je de prints alleen op een volledig afgekoelde cupcake gebruikt. De print blijft stevig zitten wanneer je deze tube gebruikt om de print te bevestigen.

Hieronder vind je nog enkele voorbeelden van cupcakes waarbij de prints rechtstreeks zijn bevestigd op de cupcakes.

Prints op cupcakes met fondant als tussenlaag

Wil je graag de eetbare prints op cupcakes bevestigen met een tussenlaag van fondant of marsepein dan is dat mogelijk. De eetbare prints op brilliance sheet, frosting sheet en ouwel zijn het meest geschikt om op fondant te plaatsen voordat ze op een cupcake worden bevestigd. Voor direct gebruik op fondant wordt eetbaar fotopapier als type eetbaar papier minder vaak gekozen. Dit heeft te maken met de smaak, textuur en het mondgevoel van dit specifieke type papier die bij droge toepassingen als minder prettig wordt ervaren. Hieronder vind je enkele voorbeelden van hoe de eetbare prints gebruikt zijn op de cupcake met behulp van een laagje fondant.

Hoe bevestig je een print op een cupcake met fondant?

 • Rol de fondant op de gewenste dikte uit en steek of snij een rondje uit.
 • Maak de fondant licht vochtig met behulp van een kwastje en water of met de handige eetbare lijm of chocolijm van Caking it Easy. Tip: Je kunt ook de print insmeren met eetbare lijm
 • Plaats de print op het fondant en druk deze stevig aan. Zorg er ook voor dat de randen zich goed hechten.
 • Bevestig de print met fondant op de cupcake met behulp van glazuur of chocolijm om deze op zijn plaats te houden.

Laat je inspireren over hoe je eetbare taarttoppers kunt maken met eetbare prints en fondant.

Welk formaat kan ik gebruiken voor cupcakes?

Voor het gebruik op cupcakes hebben we verschillende formaten. Welk formaat je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van hoe je de print gaat bevestigen, hoe je deze wilt afwerken en wat je eigen wensen zijn. Tevens zijn de prints te verkrijgen in verschillende vormen (rond, vierkant of rechthoek) en een verschillend aantallen per vel:

Cupcake prints voor kleine cupcakes of mini cupcakes

Overzicht formaten welke veel gebruikt worden op kleine cupcakes of mini cupcakes Deze formaten zijn mede afhankelijk van je eigen wensen. Voor klein formaat cupcakes kun je uiteraard ook andere formaten prints gebruiken. Bij afbeeldingen van ver af of met veel detail kan het formaat van 3 cm wat klein zijn:

Cupcake prints voor normaal formaat cupcakes

Dit formaat wordt veel gebruikt voor het gebruik op normaal formaat cupcakes. Je houdt dan een rand rondom de print die je naar wens kunt afwerken met behulp van bijvoorbeeld sprinkles of andere versieringen. Kies je voor de optionele snijservice dan worden deze prints geen 4,5 cm maar 4,2 cm rond.

Overzicht formaten welke veel gebruikt worden op normaal formaat cupcakes. Deze formaten zijn mede afhankelijk van je eigen wensen. Voor normaal formaat cupcakes kun je uiteraard ook andere formaten prints gebruiken:

Cupcake prints voor grote cupcakes of muffins
Overzicht formaten welke veel gebruikt worden op grote cupcakes of muffins. Deze formaten zijn mede afhankelijk van je eigen wensen. Voor groot formaat cupcakes kun je uiteraard ook andere formaten prints gebruiken: