Zoeken

Bestellingen die geplaatst zijn op werkdagen voor 14:00u worden dezelfde werkdag verwerkt en verzonden (grote oplage in overleg). We adviseren om bestellingen 1 – 1,5 week van te voren te plaatsen om eventuele teleurstelling bij postvertragingen door drukte te voorkomen. Meer over verzenden / besteladvies ┬╗

Houd er rekening mee dat in verband met drukte bij PostNL zendingen mogelijk eerder een vertraging kunnen op lopen dan normaal.

Hoe maak je een eetbare taarttopper met eetbare prints?

Taarten zijn vaak meer dan een lekkere traktatie. Ze zijn ook vaak een feest om naar te kijken. Vaak voelt het zelfs zonde om de taart aan te snijden. Op deze pagina leer meer over hoe je unieke taarttoppers maakt met behulp van eetbare prints. Van het kiezen van eetbaar papier tot het maken van de eetbare topper. We geven ook tips om je prints op een mooie manier te bevestigen. Of je nu beginner of ervaren bakker bent, deze handleiding helpt je prachtige taartversieringen te maken. Laten we beginnen!

Wat is een eetbare taarttopper?

Een eetbare taarttopper is een figuur of eetbare taartdecoratie dat bovenop een taart wordt geplaatst en volledig eetbaar is. Deze toppers kunnen zijn gemaakt van verschillende ingredi├źnten zoals fondant, marsepein, chocolade, of eetbaar papier. Ze zijn voornamelijk gemaakt om een taart mooier te maken en zijn minder voor de smaak.

Taarttoppers worden vaak gebruikt voor speciale gelegenheden zoals verjaardagen, bruiloften, jubilea, en andere feestelijke momenten. Ze kunnen in elke vorm worden gemaakt. In deze blog gaan we uit van platte toppers waarop een eetbare print wordt geplaatst. Een populaire manier voor het versieren van je eigen taart.

Wat heb ik nodig voor het maken van een eetbare topper?

benodigdheden eetbare taarttopper maken

Hoe maak ik een eetbare taarttopper

Stap 1: Fondant voorbereiden voor de topper

Rol je fondant uit op een schoon, droog oppervlak op een vel bakpapier tot het de gewenste dikte heeft. Zorg ervoor dat het groot genoeg is om je print te bedekken en dik genoeg zodat je de print stevig rechtop kunt plaatsen. De geschikte dikte is ook afhankelijk van het formaat van de print. Hoe egaler je de fondant rolt hoe strakker het eindresultaat.

fondant uitrollen

Stap 2: Steek of snijd de fondant in de gewenste vorm uit

Is de fondant uitgerold op de juiste dikte? Dan kun je deze op maat maken door gebruik te maken van een uitsteker of scherp mesje.
Let op: Het uitsteken of snijden van de fondant kun je ook doen nadat de fondant is gedroogd (stap 5). Dit is handig wanneer je de print in zijn vorm wil uitsnijden.

fondant uitsteken

Stap 3: Verstevig de topper met een prikker (optioneel)

Wanneer je de eetbare taarttopper rechtop in een taart wilt plaatsen dan kun je deze verstevigen met een prikker. Steek de prikker voorzichtig in het fondant.

Tip: Wanneer de prikker niet recht in de fondant is geplaatst dan kan deze bijvoorbeeld aan de achterzijde eruit komen. Rol hier dan een bolletje fondant overheen.

prikker in fondant

Stap 4: Breng de print aan op de fondant

Nu is het tijd om de eetbare print aan te brengen. Breng de eetbare lijm aan vanuit het midden in een cirkel naar buiten.

eetbare lijm aanbrengen

Verdeel de eetbare lijm met een kwastje, sponsje of keukenpapier over de fondant.

eetbare lijm verdelen

Plaats de print voorzichtig op de uitgerolde fondant.

eetbare print bevestigen op fondant

Strijk de print voorzichtig glad met een smoother of de achterkant van je hand.Zorg ervoor dat je geen luchtbellen onder de print krijgt.

eetbare print aandrukken

Stap 5: Drogen van de fondant

Dan is het nu de tijd om de fondant te drogen. Je kunt ook de fondant drogen voordat de print hierop bevestigd is.

De fondant topper droog je aan de lucht. Doe dit in een omgeving met een lagere luchtvochtigheid. Draai de topper regelmatig om zodat deze egaal droogt.

Het kost enige tijd om de topper op deze manier te laten drogen. We begrijpen dat niet iedereen tijd heeft om de fondant sneller te laten drogen. Daarom hebben we hieronder enkele tips die je (op eigen risico) kunt gebruiken.

  • Fondant drogen in de oven (gebruik bakpapier en een rooster)
    Je wilt niet dat het fondant gaat scheuren. Vandaar gebruiken we lagere temperaturen voor het drogen van de fondant.

  • Verwarm de oven op ongeveer 50 graden.
  • Plaats de topper op een vel bakpapier op een rooster in de voorverwarmde oven voor 15 minuten.
  • Laat de topper afkoelen buiten de oven zodat het vocht verdampt.
  • Vervolg deze stappen tot je topper de gewenste hardheid heeft bereikt. Houd er rekening mee dat de topper ook nog zal drogen aan de lucht. Deze hoeft niet extreem hard te zijn om rechtop te kunnen plaatsen. Wanneer deze te hard is is deze ook lastiger om in een vorm te snijden.

  • Voeg tylose (volgens instructie) toe aan het fondant om deze
    sneller te laten drogen.

fondant met print laten drogen

Resultaat van eetbare taarttopper

De topper is stevig genoeg om rechtop te plaatsen . Met de prikker steek je deze eenvoudig in je taart. Is de prikker te lang? Knip deze dan met een tang op de gewenste lengte.

eetbare taarttopper op fondant

Hoe lang van tevoren kan ik een eetbare taarttopper maken?

Eetbare toppers kunnen enkele weken van tevoren worden gemaakt, mits goed bewaard in een luchtdichte bak of afgesloten zak.

Kan ik elke soort eetbaar papier gebruiken voor een eetbare taarttopper?

In principe kun je vrijwel elke eetbare papiersoort gebruiken als eetbare taarttopper. We adviseren om de prints op ouwel of brilliance sheet te kiezen hiervoor. Eetbaar fotopapier is voor deze toepassing minder geschikt. Elk soort eetbaar papier heeft zo zijn eigen eigenschappen. Lees meer over het verschil in eetbaar papiersoorten.

Hoe bewaar ik een eetbare topper het beste?

Bewaar de eetbare taarttopper op een luchtdichte manier in een droge, koele en donkere omgeving zoals bijvoorbeeld een voorraadkast of keukenkastje.

Op welke manier kan ik eetbare prints nog meer gebruiken?

Eetbare prints bieden veel mogelijkheden. Je kunt de eetbare prints gebruiken op cupcakes, taarten maar ook andere traktaties. Je kunt deze bevestigen op bijvoorbeeld botercreme, slagroom of op een andere manier. De meest voorkomende methoden vindt je in de gebruiksaanwijzingen.

Voorbeelden van taarten met eetbare taarttoppers

Laat je inspireren door de voorbeelden van deze taarten met daarop een eetbare taarttopper gemaakt van eetbare prints en fondant.