Categories
Nederlands (wijzigen)
Cakeprint.nl

Hoe gebruik je frosting sheets - Tips voor top traktaties

Let op: Frosting sheet prints zijn zeer gevoelig voor vocht. Zorg er daarom altijd voor dat de geprinte kant van de sheets niet vochtig wordt.

Wat is een frosting sheet?

Een frosting sheet is een dun laagje fondant met daaronder een plastic schutvel. Dat schutvel is nodig om de frosting sheet door te kunnen voeren in de printer en verwijder je voordat je de print bevestigd. Bovendien voorkomt het schutvel dat de frosting sheet breekt. Frosting sheets zijn heel buigzaam en dus perfect voor het maken van taartranden of eetbare strikken. De smaak van de frosting sheets is die van licht gezoete vanille.

Frosting sheets zijn prima te gebruiken op diverse ondergronden:

1 - Op marsepein en rolfondant.

De werkwijze, stap voor stap:

  • Maak de ondergrond waarop je de frosting sheet wilt aanbrengen licht vochtig met een klein beetje water, eetbare lijm of glazuur. Dit kun je doen door te strijken met een fijnharig kwastje of te deppen met een schoon, nieuw keukensponsje. U kunt ook een klein beetje witte chocoladepasta gebruiken. Hiervoor zijn onze witte chocowriters ook geschikt. De kleefkracht van de chocolade is niet zo stevig als van de eetbare lijm.
  • Verwijder eventuele dikke druppels met behulp van keukenpapier
  • Verwijder het plastic schutvel. Gaat de frosting sheet niet gemakkelijk van het schutvel? Plaats de print dan eerst maximaal 1 minuut in de vriezer.
  • Leg de frosting sheet op de vochtig gemaakte ondergrond
  • Plaats vervolgens de print op de ondergrond en druk deze licht aan met een schone en droge smoother (of een ander glad keukengereedschap)


Bekijk hier deze gebruiksaanwijzing met hulpvideo »


2 - Slagroom, crème en kwark/bavaroise

Frosting sheets kunnen rechtstreeks worden gebruikt op roomsoorten, zoals slagroom, (boter)crème en kwark/bavaroise. Hierbij smelt de print als het ware samen met de ondergrond.

De werkwijze, stap voor stap:

  • Strijk de roomsoort zo glad mogelijk uit
  • Strooi een dun laagje (gezeefde) poedersuiker op de plek waar je de print gaat plaatsen
  • Verwijder het plastic schutvel. Gaat de frosting sheet niet gemakkelijk van het schutvel? Plaats de print dan eerst maximaal 1 minuut in de vriezer.
  • Plaats de print voorzichtig op de gewenste plek.
  • De print “versmelt” na enige tijd met de ondergrond


Tips:

  • Verstevig minder stevige roomsoorten, bijvoorbeeld slagroom, met klopfix of gelatine
  • Laat voor het plaatsen van een sheet een kwark/bavaroise onderlaag altijd eerst in de koeling/vriezer opstijven
  • Gebruik frosting sheets bij voorkeur niet op een gespoten toef, bijvoorbeeld op een cupcake. De frosting sheet neemt na verloop van tijd namelijk de vorm van de toef aan. Je kunt de print wel plat op de toef leggen en daarna voorzichtig aandrukken (platdrukken) met een schone en droge smoother (of een ander glad keukengereedschap)
  • Bij roomsoorten kan het resultaat minder scherp uitpakken. Gebruik voor een scherper resultaat marsepein of rolfondant als ondergrond


Bekijk hier deze gebruiksaanwijzing met hulpvideo »


3 - Chocolade of ganache

De werkwijze, stap voor stap:

  • Giet de gesmolten chocolade of ganache over de taart of koek.
  • Verwijder het plastic schutvel. Gaat de frosting sheet niet gemakkelijk van het schutvel? Plaats de print dan eerst maximaal 1 minuut in de vriezer.
  • Plaats de frosting sheet zodra de chocolade iets is afgekoeld en begint te stollen.


Bekijk hier deze gebruiksaanwijzing met hulpvideo »


4 - Royal Icing

De werkwijze, stap voor stap:

  • Versier bijvoorbeeld koekjes met Royal Icing.
  • Laat de icing uitvloeien en breng de frosting sheet aan voordat de icing is opgedroogd. Verwijder eerst het plastic schutvel. Gaat de frosting sheet niet gemakkelijk van het schutvel? Plaats de print dan eerst maximaal 1 minuut in de vriezer.
  • Gebruik bij voorkeur niet meer dan 2 tot 4 plaatjes tegelijk.


Tips:

  • Je kan de print ook aanbrengen als de royal icing is uitgehard. Smeer de print in met een beetje royal icing of eetbare lijm. Leg de print op de uitgeharde icing en druk deze voorzichtig aan.

Bewaarinstructie:

De frosting sheet is erg gevoelig voor vocht en kan niet worden bewaard in de open lucht, in de koelkast of vriezer, of op een zonnige plaats. Bewaar de print:

  • In de oorspronkelijke verpakking (hoesje + envelop) om uitdroging te voorkomen
  • Op een droge, donkere plaats (b.v. in een keukenkastje) bij een maximum temperatuur van 20 graden Celsius
  • Dek de taart-met-print nooit af met huishoud- of aluminiumfolie

Bewaar je de sheet volgens bovenstaande aanwijzingen, dan is deze minimaal 3 maanden houdbaar.


Algemene tips:

  • Let op: Zorg dat de print niet vochtig wordt. Werk daarom met schone en droge handen en gereedschappen
  • Om condensvorming te voorkomen adviseren we om de taart met de aangebrachte print te koelen in een kartonnen taartdoos zonder plastic kijkvenster. De condens zal dan in het karton trekken in plaats van neer te slaan op de print.
  • Voor het gemakkelijk verwijderen van het schutvel is het handig de sheet maximaal 1 minuut in de vriezer te leggen
  • De vellen worden ongesneden geleverd, je kunt de prints op maat knippen met een droge en schone schaar. Voor rondjes is het gemakkelijk een papierpons te gebruiken. Deze kun je bij de meeste hobbywinkels verkrijgen in diverse vormen en formaten.
  • Is de print te groot voor je traktatie, knip deze dan op maat met een droge en schone schaar.
  • Knip kleinere vlakken of stroken eerst uit de sheet. Verwijder daarna pas het schutvel. Gebruik bij voorkeur niet meer dan 2 tot 4 plaatjes tegelijk. Naarmate de sheet warmer en daardoor slapper wordt, neemt de kans op beschadigingen bij het verwijderen van het schutvel toe
  • Heb je nog niet eerder met frosting sheets gewerkt? Oefen dan, indien mogelijk, eerst met een klein stukje van de sheet. Op die manier kun je op je gemak en op kleine schaal onderzoeken hoe de sheet reageert op de ondergrond waarmee je werkt.