Categories
Nederlands (wijzigen)
Cakeprint.nl

Hoe gebruik je ouwel - Tips voor top traktaties

Wat is ouwel

Wat is ouwel? Ouwel is het oudste medium, gebruikt om met eetbare inkt plaatjes te maken. Het is een aardappelmeelproduct wat gemixt wordt met water en vegetarische olie. De ouwel bestaat uit de volgende ingredienten en is glutenvrij: Ingrediënten : Aardappelzetmeel, water, aroma (vanille), zoetstof: sucralose E955.

Ouwel is prima te gebruiken op diverse ondergronden:

1 - Op marsepein en rolfondant.

De werkwijze, stap voor stap:

  • Smeer met behulp van een fijnharig kwastje of met een schoon, nieuw keukensponsje een beetje water, eetbare lijm of eiwit op de achterkant van de print. Smeer vooral de randen de print goed in, dit voorkomt omkrullen.
  • Plaats de print op de marsepein of rolfondant ondergrond. Leg een stukje plastic keukenfolie (geen aluminiumfolie) of een schone en droge theedoek op de print en leg om wat druk uit te oefenen bijvoorbeeld een tijdschrift er bovenop.
  • Na circa 10 - 15 minuten verwijder je voorzichtig het tijdschrift en de plastic keukenfolie of theedoek en kun je de traktatie verder afwerken.


Bekijk hier deze gebruiksaanwijzing met hulpvideo »


2 - Slagroom, crème en bavaroise:

De werkwijze, stap voor stap:

  • Strijk de roomsoort zo glad mogelijk uit.
  • Plaats de print voorzichtig op de gewenste plek.
  • Leg, om omkrullen van de randen te voorkomen, een stukje plastic keukenfolie op de print en leg om wat druk uit te oefenen bijvoorbeeld een tijdschrift er bovenop.
  • Na circa 10 - 15 minuten verwijder je voorzichtig het tijdschrift en de plastic keukenfolie of theedoek en kun je de traktatie verder afwerken.


Tips:

  • Verstevig minder stevige roomsoorten, bijvoorbeeld slagroom, met klopfix of gelatine
  • Laat voor het plaatsen van een sheet een kwark/bavaroise onderlaag altijd eerst in de koeling/vriezer opstijven
  • Voor cupcakes: Je kunt de ouwel prints ook op een gespoten toef botercreme gebruiken plaats de print bovenop de toef of steek deze er een stukje in.


3 - Chocolade of ganache:

De werkwijze, stap voor stap:

  • Giet de gesmolten chocolade of ganache over de taart of koek.
  • Plaats de ouwel afbeelding zodra de chocolade iets is afgekoeld en begint te stollen.
  • Ouwel kan mogelijk gaan krullen. Zorg er daarom voor dat de randen van de print goed hechten.


Bekijk hier deze gebruiksaanwijzing met hulpvideo »

4 - Royal icing:

De werkwijze, stap voor stap:

  • Breng de print aan wanneer de royal icing is uitgehard.
  • Smeer de print in met een beetje royal icing of eetbare lijm.
  • Leg de print op de uitgeharde icing en druk deze voorzichtig aan.
  • Ouwel kan mogelijk gaan krullen. Zorg er daarom voor dat de randen van de print goed hechten.

Bewaarinstructie

Ouwel is erg gevoelig voor vocht en kan niet worden bewaard in de open lucht of op een zonnige plaats.

Bewaar de ouwel daarom:

  •      in de oorspronkelijke verpakking (hoesje + envelop)
  •      op een droge, donkere plaats bij een maximum temperatuur van 20 graden Celsius


De ouwel is op die manier 12 maanden houdbaar. Ouwel kan niet worden ingevroren.

Algemene tips:

  • Om condensvorming te voorkomen adviseren we om de taart met de aangebrachte print te koelen in een kartonnen taartdoos zonder plastic kijkvenster. De condens zal dan in het karton trekken in plaats van neer te slaan op de print.
  • Dek de taart-met-print nooit af met huishoud- of aluminiumfolie.
  • De vellen worden ongesneden geleverd, je kunt de prints op maat knippen met een droge en schone schaar. Voor rondjes is het gemakkelijk een papierpons te gebruiken. Deze kun je bij de meeste hobbywinkels verkrijgen in diverse vormen en formaten.
  • Is de print te groot voor je traktatie, knip deze dan op maat met een droge en schone schaar.