Houd er rekening mee dat in verband met drukte bij PostNL zendingen mogelijk eerder een vertraging kunnen op lopen dan normaal. Lees onze tips voor een tijdige bezorging »

Let op: Gesloten in verband met vakantie

In verband met vakantie zijn wij gesloten van 18 juli 15:00 uur tot en met 9 augustus. Bestellingen geplaatst zijn voor deze tijd zijn volgens planning geproduceerd en verzonden. Heb je een vraag over een reeds verzonden bestelling? Neem dan contact met ons op! Vanaf 9 augustus staan we weer fris en fruitig voor je klaar. Lees meer over onze vakantiesluiting »

Informatie over het maken van een Burn Away taart

Wellicht heb je deze trend al eens voorbij zien komen op social media, maar hoe werken die Burn Away-taarten nou precies? We verwachten niet dat deze trend snel zal verdwijnen, dus we gaan je op deze pagina uitleggen hoe je er zelf een kunt maken en welke producten je nodig hebt.

Het is belangrijk om te weten dat het eetbare papier is niet speciaal is ontwikkeld om aan te steken. Het is uiteraard wel mogelijk met dunne ouwel. Toch is het gebruik op deze manier op eigen risico.

Inhoud

1. Wat zijn Burn Away cakes?

Het is een van de nieuwste trends op het gebied van taarten gemaakt met een eetbare print waarbij de bovenste eetbare print wordt aangestoken om een andere eetbare afbeelding of taart eronder te onthullen. Hierbij krijg je een gaaf effect waarbij de print als het ware wegbrandt. Deze taarten worden veel gebruikt voor gender reveal-taarten, verjaardagen en het stellen van DE vraag. Maar ook voor andere feestjes is deze uiteraard ook geschikt.

De laatste tijd krijgen we veel vragen over hoe je ze maakt en welke producten je hiervoor kunt gebruiken. Daarom hebben we deze pagina gemaakt voor degenen onder jullie die het ook willen proberen.

2. Hoe maak je een Burn Away taart?

Het is belangrijk om te weten welke papiersoorten je nodig hebt en hoe de taart is opgebouwd. Hieronder vind je meer informatie en een schematisch overzicht van hoe de taart is opgebouwd.

Wat heb je nodig?

  • Een basistaart
  • Botercreme + spuitzak en spuitmond
  • Een print om aan te steken. Dit is een print op dunne ouwel. We bieden hiervoor 2 formaten print aan van 15 en 20 cm rond.
  • Een print om te onthullen. Dit is een print op brilliance sheet, eetbaar fotopapier of dikke ouwel.

1. Taart

De basis van je taart maak je zoals je dit normaal ook zou doen. Vaak wordt er bij dit type taarten gekozen voor een biscuit ondergrond wat afgestreken wordt met botercreme. Zorg erbij dat de taart bovenop zo glad en strak mogelijk is.

2. Print die onthuld wordt

Op de plek van nummer 2 komt de afbeelding die verschijnt wanneer de bovenste laag wordt weggebrand. Dit kan een print zijn op brilliance sheet, eetbaar fotopapier of dikke ouwel. Leer meer over het verschil tussen deze soorten eetbaar papier.

Plaats de print volgens gebruiksaanwijzing op de taart.

3. Laag botercreme

Het is belangrijk om ruimte tussen de twee prints te houden om ervoor te zorgen dat de print op dunne ouwel goed kan branden en het vuur de goede print niet raakt. Spuit daarom een goede rand van botercreme op de rand van de print die verschijnt om een hoogteverschil te creëren.

4. Print op dunne ouwel

Dit is de laag die je aansteekt. Plaats de dunne ouwel print bovenop de laag botercreme en zorg ervoor dat eronder een ruimte / hoogteverschil zit.

Bestel hier een eetbare print voor Burn Away taart.

5. Afwerklaag

Om de bovenste print op zijn plek te houden wordt er een afwerklaag met botercreme opgespoten.

Schematische opbouw Burn Away taart

opbouw burn away taart

3. Belangrijke informatie

Hierbij enkele belangrijke punten met betrekking tot een Burn Away cake:

  • Het type eetbaar papier is niet ontwikkeld om aan te steken maar het is uiteraard wel mogelijk. Gebruik van het eetbaar papier op deze manier is op eigen risico.
  • Vocht: dunne ouwel trekt vocht aan. Wanneer de taart langer in de koelkast staat zal deze niet of slechter vlam vatten.
  • Do’s dunne ouwel: We raden de dunne ouwel prints aan om aan te steken. Dikke ouwel wordt ook weleens gebruikt om aan te steken. Deze is 2 keer zo dik als dunne ouwel en zal minder goed branden.
  • Do’s dunne ouwel: Je kunt ook losse vellen dunne ouwel bestellen om aan te steken en met eetbare inkt stiften een tekening erop maken of er op schrijven.
  • Don’t dunne ouwel: Gebruik de dunne ouwel alleen voor de bovenste print en als onderste print of op een andere taart of laag botercreme.

4. Veelgestelde vragen

4.1 Zijn Burn Away taarten veilig?

Dit is een belangrijke vraag punt! Uiteraard is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn bij het aansteken van de taart. Zorg ervoor dat je taart in een goed geventileerde ruimte plaatst, zonder brandbare materialen dichtbij of in aanraking met de taart. Vermijd extra decoraties rondom de taart en zorg ervoor dat jonge kinderen uit de buurt zijn terwijl het branden plaatsvindt. De vlammen, zijn relatief zwak, dus er is weinig verschil met het branden van een kaars op een taart.

Er is ook geen bewijs dat het consumeren van verbrande voedingsmiddelen zoals ouwelpapier schadelijke effecten heeft op de gezondheid. Denk eraan zoals het roosteren van een marshmallow of het afbranden van een dessert!
Let op: Het type eetbaar papier is niet ontwikkeld om aan te steken maar het is uiteraard wel mogelijk. Gebruik op deze wijze is op eigen risico.

4.2 Welk soort eetbaar papier gebruik je voor de print die je aansteekt?

Hiervoor raden we eetbaar papier op dunne ouwel aan. Dit type eetbaar papier heeft de goede dikte om goed weg t branden en is dik genoeg om de print eronder te verbergen. Ook valt er bij dit papier het minste van het verbrande gedeelte op de taart. Andere papiersoorten zijn niet geschikt voor de Burn Away taart en worden afgeraden.

Let op: gebruik geen normaal papier voor het gebruik op een Burn Away taart.

4.3 Welk type eetbaar papier gebruik je voor de print onder de brandende laag?

Hiervoor kun je het beste de prints op brilliance sheet gebruiken. Andere papiersoorten zoals dikke ouwel en eetbaar fotopapier zijn hiervoor ook geschikt wanneer deze op een laag botercreme zijn bevestigd en niet te droog zijn om vlam te vatten.

4.4 Smaakt de Burn Away taart verbrand?

Bij het gebruik van ons aanbevolen eetbare papier dunne ouwel) valt er tijdens het brandproces heel weinig papier op de taart. Er blijft een kleine ring van ouwelpapier over onder de botercrème die mogelijk een licht verbrande smaak heeft, maar door de zoetheid van de andere ingrediënten is dit vaak vergelijkbaar met een verbrande marshmallow.

Toch adviseren we om de bovenste ring van botercreme weg te halen en de onthulde eetbare print te verwijderen voordat je de taart gaat consumeren. Dit om de voedselveiligheid van de taart te kunnen garanderen.

4.5 Kan ik zelf een eetbare print printen met een gewone printer?

Nee dat is niet mogelijk. Hiervoor heb je een speciale printer met eetbaar papier en eetbare inkt nodig. Gebruik van een gewone printer, normaal papier of normale eetbare inkt kan de gezondheid schaden.