Bestellingen die geplaatst zijn op werkdagen voor 14:00u worden dezelfde werkdag verwerkt en verzonden (grote oplage in overleg). We adviseren om bestellingen 1 – 1,5 week van te voren te plaatsen om eventuele teleurstelling bij postvertragingen door drukte te voorkomen. Meer over verzenden / besteladvies »

Eetbare print op kwarktaart

Kwarktaarten zijn gemakkelijk om te maken en erg geliefd. Wist je dat je een kwarktaart ook kunt gebruiken om een eetbare print op aan te brengen? Zo maak je van een ‘simpele’ kwarktaart eenvoudig een eigen fototaart. Erg lekker, leuk om te doen en gemakkelijk.

Kan een eetbare print gebruikt worden op een kwarktaart?

Jazeker, met behulp van een eetbare print kun je van een kwarktaart een fototaart maken. Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten voor wil je kwark-fototaart tot een succes maken. Op deze pagina geven we je zo veel mogelijk informatie.

Welke soort eetbaar papier gebruik ik op een kwarktaart

We hebben verschillende soorten eetbaar papier in ons assortiment. In principe kun je zowel eetbaar fotopapier, als brilliance sheet, als ouwel gebruiken voor op een kwarktaart.

Elk type eetbaar papier heeft zijn eigen eigenschappen. Hieronder hebben we beknopte informatie per papiersoort.

Brilliance sheet
Een print op brilliance sheet geeft een mooi printresultaat en is doorgaans het gemakkelijkst om te verwerken op een kwarktaart. Brilliance sheet is echter wel gevoeliger voor vocht dan ouwel en eetbaar fotopapier. Als je de print bevestigd, de taart afwerkt en niet te lang daarna serveert (dus niet in koeling bewaard) is brilliance sheet de perfecte keuze op kwarktaart.
Meer over brilliance sheet lees je hier »

Dikke ouwel
Het minst gevoelig voor vocht is dikke ouwel. Dit komt omdat dikke ouwel poreuzer is en hierdoor ook het vocht meer in zich opneemt. Dat geldt ook voor de eetbare inkt. Op ouwel kunnen we mooi maar door de zuigende werking kunnen details ook goed zichtbaar zijn. Omdat ouwel vocht wat meer opneemt kan het mogelijk kromtrekken. Dit uit zich dan vaak aan de randen. Zorg ervoor dat de randen zich goed hechten aan de taart door deze even aan te drukken. Bewaar je de taart met print in de koeling dan blijft een print op ouwel het langst goed.
Meer over dikke ouwel lees je hier »

Eetbaar fotopapier
Qua printkwaliteit kunnen we op eetbaar fotopapier kunnen we ook mooi printen. Dit type eetbaar papier is iets minder gevoelig voor vocht dan brilliance sheet maar gevoeliger dan ouwel.
Meer over eetbaar fotopapier lees je hier »

Hoe gebruik ik een print op kwarktaart?

Voordat je de print bevestigd zorg je dat je de kwarktaart goed hebt laten opstijven in de koelkast. Voordat je de print plaatst, strooi je een beetje poedersuiker op de ondergrond en zorg je ervoor dat deze zo glad mogelijk is voor het mooiste resultaat. Bij ouwel is het belangrijk dat de randen zich goed hechten aan de ondergrond zodat de print minder snel kromtrekt. De randen kunnen in het begin wat gaan opkrullen. Dat is bij brilliance sheet niet het geval. Eventueel kun je ter bescherming ook nog een laag verstevigde slagroom als tussenlaag gebruiken.
Klik hier voor alle gebruiksaanwijzingen »

Waar moet ik op letten / wat kan er mis gaan?

Droge en schone gereedschappen
Bij het gebruik van eetbare prints is het altijd belangrijk dat er geen vocht op de geprinte zijde komt. Gebruik daarom altijd schone en droge gereedschappen en zorg dat je handen goed droog zijn of werk met schone en droge handschoentjes.

Condens
Andere manieren waardoor er vocht op de print kan komen is door condens of optrekkend vocht. Condens kan optreden wanneer de luchtvochtigheid hoog is en / of het temperatuurverschil tussen koelkast en buitentemperatuur hoog is.

Optrekkend vocht
Optrekkend vocht kan ook gebeuren bij kwarktaart. Je kent het misschien wel als je de kwark in de koelkast plaatst. Haal je deze er weer uit dan kan er een laagje water op de kwark staan. Dit is water met melkbestanddelen dat zich scheidt van de kwark. Dit roer je dan weer door je kwark voordat je de kwark opeet.

Bij kwarktaart met eetbare print kan er naar verloop van tijd ook een laagje op komen te staan. Bij een taart kun je het er niet doorheen roeren. Dit is optrekkend vocht vanuit de kwarktaart en kan schade toebrengen aan de print.

Voorbeelden